Látványos haladás várható

A Goldball műfüves pályájának építését bemutató interjúsorozatunkban ismét a kivitelezővel, Ujj Zoltánnal beszélgettem arról, hogy halad a munka, s milyen tervek vannak erre a hétre, valamint arról, hogy pontosan miként fog történni a vízelvezetés.

Hogy áll jelen pillanatban az építkezés?

Elmondhatom, hogy már le van hordva a drénágyazathoz szükséges kulékavics.

Ez az, ami hétvégén is ott állt halomban az egyik kapunál? (A képen látható - a szerk.)

Így van, erről van szó. Ez a lehordás annyit jelent, hogy itt van a helyszínen, s folyamatosan érkezik szombat óta a 20-55-ös a zúzott kő is. Ez a fehér színű.

Mekkora mennyiségről van szó a két anyag tekintetében?

A kulékavics 372 köbméter, a másikról még nem tudok nyilatkozni, hisz annak leszállítása még folyamatban van, de az hamarosan ez is befejeződik. Ma is volt itt négy-öt kanyar, tehát folyamatosan érkezik a zúzott kő.

Mi történik ezekben a percekben?

Most itt állok a pálya szélén, jelen pillanatban a kiszedett föld utáni tükörfinomítás zajlik, amit nevezhetünk úgy is, hogy szintezés. Tehát folyik a szinteknek a kitűzése.

Mit takar az, hogy a szintek kitűzése?

Ez azt jelenti, hogy 22 karó le van szúrva a pálya szélére és közepére, és ezeken a karókon jelölik meg a különböző rétegek milyen mennyiségben fognak elhelyezkedni, milyen magasak lehetnek a szintek. Ezt visszamérve tudják a kollégák, hogy melyik szinttel, hol kell megállni.

Hogyan lesznek a szintek?

Először is a szintezés után készül egy úgynevezett drénárok, melybe majd belekerül a dréncső, ami bele lesz tekerve geotextíliába. Ez a dréncső aztán egy főgyűjtőbe lesz kivezetve. A kulékavics pedig ebbe a drénárokba fog belekerülni, s erre az egészre jön majd rá a zúzott kavics.

Az első héten volt egy kisebb probléma, mikor az egyik munkagép megadta magát. A második héten akadt valamilyen probléma?

Nem, a múlt héten semmilyen probléma nem gátolta a munkát. Most vagy itt egy kicsit gondba, mert találtunk egy kerti csapot a pálya szélén, melyről eddig nem volt tudomásunk. Ezzel még nem tudjuk mi lesz, nem tudjuk van-e benne víz egyáltalán. Nagyon régi csap, látszik is rajta, nagyjából 50-60 éve itt lehet. De reméljük, hogy nincs benne víz, mert ki kell szedni. De ez végül is nem komoly probléma, ettől nem áll meg a munka, ez mindössze egy kis kihívás.

Pontosan milyen munkálatok fognak következni a héten?

Ezen a héten tehát ki lesznek ásva a drénárkok, és már elindul a pálya szegélykövezése, ami azt jelenti, hogy ez a 104X69-es teljes műfű borítás kap egy szegélykövet körbe, ami megakadályozza az ágyazati réteg elvándorlását. Tehát tulajdonképpen ez egy keret, ami körbe veszi a műfüves borítást. Remélhetőleg elég látványos haladás várható a hétvégéig.

Folytatás következik!
Gribek Dániel
2008-10-20 11:52:12


Bejelentkezés

Elfelejtettem...