Példaképeink III.: Márciustól mozikban a Puskás-film

Puskás, Hungary címmel március 12-én kerül a mozikba a minden idők legnagyobb magyar labdarúgójáról szóló dokumentumfilm, amelyet Almási Tamás rendezett.


 

Almási Tamás csütörtökön az MTI-nek elmondta, hogy a forgatás előtt alaposan felkészült Puskás Öcsiből, megnézte a róla készült korábbi filmeket, munkatársaival több tízezer oldalnyi könyv- és újságoldalt olvasott el, több száz órányi archív filmanyagot tekintett át, nemcsak a magyart, hanem többek között spanyolt, görögöt, ausztrált, brazilt, paraguayit.

"Alapvetően Puskásról mint emberről szerettem volna filmet készíteni, mert eddig leginkább futballistaként, a Honvéd és a Real Madrid játékosaként ábrázolták. Élettörténete, utazásai metszik a magyar, az európai és a világtörténelem fordulópontjait, gondoljunk csak a II. világháborúra, a sváb kitelepítésekre, 1956-ra, a kádárizmusra" - fogalmazott a rendező.

A film Puskás Ferenc gyermekkorától követi nyomon a későbbi futballsztár életét. Almási Tamás játékfilmes eszközöket is alkalmaz, ahogy azt korábbi dokumentumfilmjeiben már többször megtette. Erről azt mondta, hogy a Puskás-filmben ilyen eszköz volt a zenehasználat, a dramaturgia, a képi feldolgozás igényessége.

Bár az anyaggyűjtés már 2006 tavaszán elkezdődött és Puskás csak 2006 decemberében halt meg, a rendező már nem tudott beszélni vele, tekintettel Puskás Ferenc gyenge egészségi állapotára. Ugyanakkor - folytatta Almási Tamás - gyermekkori élménye volt az 1954-es labdarúgó-világbajnokság döntőjének elvesztése: akkor volt hatéves, és amikor mindenki sírt a vereség miatt, ő boldog volt, mert aznap az udvari fociban ő volt Puskás és gólt rúgott.

"Jellemét, figuráját leveleiből, a róla szóló könyvből és az egyéb dokumentumokból kiolvasható elemekből építettük fel és ezeket narrátorok, színészek mondják el. Csuja Imre és Gyabronka József, valamint további harminc színész működik közre" - fejtette ki a rendező.

A film bemutatása az eredeti tervekhez képest két évet csúszott. Almási Tamás szerint ennek elsősorban az volt az oka, hogy nagy szabású vállalkozásról volt szó. Legutóbb a Magyar Filmszemlén vetített alkotások közül került ki a Puskás, Hungary, miután egy talán még sohasem látott archív felvétel jogtulajdonosa az utolsó pillanatban irreálisan magas árat kért a felhasználásért.

Amikor 2006 nyarán forgatni kezdtek, a producer azt szerette volna, hogy a filmet még Puskás életében bemutassák. Kiemelte: egyszerre forgattak és kutattak, sokszor az interjúalanyok által elmondottak alapján kellett kutatni. Szólt arról is, hogy a forgatás során halt meg Illovszky Rudolf és Komáromi Tibor, Puskás két korábbi játékostársa, de ők még szerepelnek a filmben.

A csúszás másik oka volt, hogy Almási Tamás minél több olyan embert szeretett volna megszólaltatni Puskásról, aki fontos szerepet játszott életében vagy akihez kapcsolódott. Mint mondta, két évig tartott megszervezni egy interjút Pelével, bár ez nem a brazil sztáron múlt.

"Diego Maradona kivételével minden világsztárral sikerült beszélni, akivel terveztük. Sajnos az argentint nem sikerült személyesen elérni, ügynökén keresztül pedig jelentős összeget kért az interjúért, amit nem tudtunk kifizetni" - jegyezte a rendező.

Megszólal filmben többek között Sir Alex Ferguson, Franz Beckenbauer, Michel Platini, egykori real madridbeli csapattársai közül Alfredo Di Stéfano, Raymond Kopa, José Santamaría, aztán a Puskás edzette görög Panathinaikosz ezüstcipős csatára, Antonisz Antoniadisz, a Real Madrid nemrég leköszönt elnöke, Ramón Calderón, a magyarok közül az Aranycsapat még élő két tagja, Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, özvegye, húga, spanyolországi házvezetőnője, kedvenc madridi éttermeinek tulajdonosai.

"Tizenkét-tizenhárom egyórás filmet, egy sorozatot is ki tudnánk állítani" - szögezte le a rendező. Korábban tévésorozatról is szó volt, ezek lehetnek hozzá az alapanyagok.

A filmet már látta Puskás özvegye, Bözsike, akit megrendített az alkotás és Almási Tamás elmondása szerint büszke a filmre.

A rendező kitért arra, hogy a film jóval többe került, mint egy átlagos dokumentumfilm, mert olyan mennyiségű archívum került bele, ami jelentősen növelte a költségeket. Volt olyan fotó, amelynek használati jogaiért csaknem egymillió forintot kellett fizetniük. Összesen mintegy 800 órányi filmet forgattak, digitálisan feljavítottak korábbi felvételeket és két éven át vágtak.

Hollósi Zsuzsa, a film egyik producere az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a film mintegy 100 millió forintból készült. A 116 percnyi filmből 40 perc archív felvétel, mintegy száz interjúalannyal forgattak, mindvégig HD kamerával.

A Puskás, Hungary című dokumentumfilm operatőre Tóth Zsolt, zenéjét Dés László szerezte.

Puskás Ferenc hosszan tartó, súlyos betegség után 79 éves korában, 2006. november 17-én hunyt el. Játékosként 85-ször szerepelt a magyar válogatottban és 84 gólt szerzett, négyszer a spanyol válogatottban is játszott. 1952-ben olimpiai bajnok, 1954-ben világbajnoki ezüstérmes, a Real Madriddal háromszor (1959, 1960, 1966) nyerte el a Bajnokcsapatok Európa Kupáját (BEK). Edzőként 1971-ben BEK-döntőbe vezette a görög Panathinaikoszt; rövid ideig a magyar válogatott szövetségi kapitánya is volt. 2004-ben a Nemzet Sportolója lett.

MTI
2009-02-20 14:42:45


Bejelentkezés

Elfelejtettem...