U20: Magyarország a legjobb négy között!

U20: Magyarország - Olaszország 3:2 hu.

U20-as válogatottunk péntek este már a negyeddöntőben lépett pályára az egyiptomi világbajnokságon, ellenfelünk Olaszország korosztályos gárdája volt. A mieink nagy csatában, érett, jó futballt produkálva hosszabbítás után 3-2-re győztek, s ezzel bejutottak a világ négy legjobb csapata közé. A Goldball-nevelésű Futács Márkó csereként jutott szóhoz.


A mieink parádésan kezdték a találkozót, még egy perc sem telt el, amikor Matteo Gentili rántotta le Németh Krisztiánt a 16-oson belül, ami egyértelműen tizenegyest ért. A büntetőt Koman Vladimir végezte el, csapatunk kapitánya eddigi szokásával ellentétben ezúttal a kapu jobb oldalát vette célba - Vincenzo Fiorillo balra vetődött -, s be is talált a hálóba (0-1). A gól után mi irányítottunk, az 5. percben Németh Krisztián is a kapuba lőtt, de mivel ezt lesről tette, Oscar Ruiz játékvezető nem adta meg a találatot. Csapatunk lendületben maradt, két újabb veszélyes Németh-lövés következett, de a csatár sem jobbal, de ballal nem tudta növelni előnyünket. Szervezetten, tudatosan és jól futballozott együttesünk, az olaszoknak csak villanásaik voltak. A 22. percben Koman szabadrúgásból lőtt a keresztléc fölé, majd a 27. percben Gosztonyi András szabadrúgása után Korcsmár Zsolt fejelt a bal kapufa mellé. Ekkor már kissé aktívabbak voltak az olaszok, de továbbra is mi voltunk fölényben, igen pontosan futballoztunk, s bár a félidő finisében Olaszország egyenlíthetett volna, megérdemelt vezetéssel vonulhattunk a szünetre.

A második negyvenöt percet nagy lendülettel kezdték ellenfeleink, s a 49. percben Koman Vladimir csak sárga lapot érő szabálytalanság árán tudta megállítani az egyik olaszt - azaz csapatunk kapitánya nem játszhat kedden, a Ghána elleni elődöntőben. Az 56. percben Koman négy méterre a gólvonaltól, ígéretes helyzetben középre tette a labdát, de Gosztonyi András elől az olasz védők szögletre tudtak menteni. Ekkor ellenfeleink játszottak fölényben, mi a vezetés megtartását helyeztük előtérbe, s kontrákra építettünk, amelyekben volt is veszély: a 66. percben Koman, a 69.-ben pedig Gosztonyi lövését védte Fiorillo. A 71. percben emberelőnybe kerültünk, Gentili Németh lerántásáért megkapta második sárga lapját, ami kiállítást jelentett - a szabadrúgást követően Dudás Ádám lövését védte Fiorillo. Az itáliai gárda ezután is igyekezett egyenlíteni, s a 82. percben ez sikerült is: Antonio Mazzotta hat méterről bombázott a jobb felső sarokba (1-1). Egy perccel ezután Francesco Bini rúgta térden Komant, amiért a védő piros lapot kapott, így a mieink kettős emberelőnybe kerültek. A 89. percben Szekeres Adriánt is kiállította a bíró, mert védőnk földre terítette ellenfelét - az esetnél mindkét szövetségi edző reklamált, s a játékvezető mindkettőjüket a lelátóra küldte... Az eredmény a hátralévő percekben nem változott, következhetett - ismét - a hosszabbítás.

A hosszabbítás első periódusában az olaszok játszottak veszélyesebben, s dolgoztak is ki gólt ígérő lehetőségeket, a mieink láthatóan elfáradtak, de megtették, ami erejükből telt. A 103. percben egy Németh elleni szabálytalanság után Gosztonyi lőtt szabadrúgásból a keresztléc fölé, majd két perccel később Takács Péter is sárgát kapott - ő sem játszhat az elődöntőben. A 106. percben Futács Márkó (Godlball-nevelés) lövését védte bravúrral Fiorillo, majd a 112. percben megszereztük a vezetést: Koman remekül szöktette Némethet, aki elhúzta a labdát a kapus mellett, majd 12 méterről a háló közepébe helyezett (1-2). Néhány másodperccel később ismét döntetlen volt az állás, Bonaventura 18 méterről a kapunkba lőtt (2-2). A meccs ezután sem volt eseménytelen, a 115. percben Michelangelo Albertazzi is megkapta második sárga lapját, miáltal ismét kettős emberelőnybe kerültünk, amit ki is használtunk: a 117. percben megint Koman indította Németh Krisztiánt, aki ezúttal 11 méterről helyezett a hálóba, a világ legjobb négy csapata közé lőve válogatottunkat (2-3).

- Két, egyaránt fáradt csapat mérkőzését láthatták a nézők, de ezen játékosaink újra bebizonyították, hogy helyén van a szívük - nyilatkozta a meccs lefújása után Egervári Sándor szövetségi edző. - Futballistáink ismét hatalmas mentális tartásról tettek tanúbizonyságot, és egy csodálatos mérkőzésen harcolták ki, hogy ott legyenek a világ legjobb négy gárdája között. A részletesebb elemzést inkább holnapra hagynám...

A nap másik negyeddöntőjén Ghána 3-2-re legyőzte Dél-Koreát, tehát együttesünk kedden 16.30-kor a legjobb négy között az afrikai együttessel mérkőzik meg.
 

Horváth Gergely (mlsz.hu)
2009-10-10 20:39:18


Bejelentkezés

Elfelejtettem...